



ISDE International Society 優 日本薬剤疫学会

# Educational Session Program Saturday 12 October 2024 TRACK A: DATABASE PHARMACOEPIDEMIOLOGY

(Introductory/Intermediate) (English)

Venue: Sanjo Kaikan Large Lecture Room (2<sup>nd</sup> Floor)

### **Organizers: Edward Lai and Sallie Pearson**

Time	Торіс
09:10	Designing pharmacoepidemiologic studies from clinical questions
(30 mins)	Instructor: Esther WY Chan, Hong Kong University
09:00 (90 mins)	Principles of pharmacoepidemiology using large databasesUse of healthcare databases for pharmacoepidemiology researchInstructor: Juliana de Oliveira Costa, UNSWCohort study design and estimating drug exposure within healthcare databasesInstructor: Michael Falster, UNSW
10:30 (30 mins)	BREAK
11:00 (90 mins)	Evaluation of clinical outcomes in healthcare databases Evaluation of clinical outcomes in healthcare databases Instructor: Shirley Li, Hong Kong University Bias and confounding Instructor: Celine Sze Ling Chui Thought exercise using healthcare databases to answer a clinical question Instructor: Shirley Li and Celine Sze Ling Chui
12:30 (60 mins)	LUNCH on your own
13:30 (120 min)	Practical skills in protocol writing and statistical analytic programming in pharmacoepidemiology Instructor: Ben Daniels, UNSW
15:30 (30 mins)	BREAK
16:00 (90 mins)	Practical skills in protocol writing and statistical analytic programming in pharmacoepidemiology – case discussion Instructors: Ben Daniels, UNSW Facilitator: Edward Lai, Albert Chung, Steven Shen
17:30	CLOSE





= ISPE International Scorety ●■EMEA 日本薬剤疫学会

# Educational Session Program Saturday 12 October 2024 TRACK B: DATABASE PHARMACOEPIDEMIOLOGY

(Introductory/Intermediate) (Japanese)

### Venue: Takeda Auditorium

#### Organizers: Yoshinori Takeuchi, Masao Iwagami

Time	Торіс	
Morning Session: Fundamentals of Pharmacoepidemiology		
08:30	Selection of medical information databases	
(60 mins)	Instructor: Yasunari Sadatsuki, Bayer Yakuhin, Ltd.	
9:30	BREAK	
(15 mins)		
09:45	Common study designs in pharmacoepidemiology studies	
(60 mins)	Instructor: Wataru Mimura, National Center for Global Health and Medicine	
10:45	BREAK	
(15 mins)		
11:00	Common biases in pharmacoepidemiology	
(60 mins)	Instructor: Motohiko Adomi, Harvard University	
12:00	LUNCH on your own	
(60 mins)		
Afternoon S	ession: Misconceptions in Commonly Used methodologies in Pharmacoepidemiology	
13:00	Introduction to the afternoon session	
(10 mins)	<b>Speaker:</b> Masao Iwagami, Tsukuba University	
13:10	Causal interpretation of hazard ratio	
(60 mins)	Instructor: Tomohiro Shinozaki, Tokyo University of Science	
14:10	Time-varying treatment and confounder	
(60 mins)	Instructor: Yasuhiro Hagiwara, The University of Tokyo	
15:10	BREAK	
(20 mins)		
15:30	Causal inference based on self-controlled study designs	
(60 mins)	Instructor: Yoshinori Takeuchi, Yokohama City University	
16:30	Missing data analyses	
(60 mins)	Instructor: Aya Kuchiba, Teikyo University	
17:30	CLOSE	





「ISDE International Society 優 日本薬剤疫学会

## Educational Session Program Saturday 12 October 2024 TRACK C: NON-DATABASE PHARMACOEPIDEMIOLOGY

(Introductory/Intermediate) (English)

Venue: Sanjo Kaikan Meeting Room 01 (1<sup>st</sup> Floor)

## Organizers: Krishna Undela, Kai-Li Liaw

Time	Торіс
09:10	Designing pharmacoepidemiologic studies from clinical questions Instructor: Kai-Li Liaw, Merck
(20 mins)	
09:30	Principles of descriptive pharmacoepidemiologic study designs Instructor: Krishna Undela, National Institute of Pharmaceutical Education and Research
(90 mins)	
11:00	BREAK
(15 mins)	
11:15	Principles of analytic pharmacoepidemiologic study designs
(90 mins)	Instructor: Kai-Li Liaw
12:45	LUNCH on your own
(45 mins)	
13:30	Structure of a non-database pharmacoepidemiologic study protocol
(30 mins)	Instructor: Kai-Li Liaw
14:00	Protocol writing for a non-database pharmacoepidemiologic studies: hands-on experience Instructors: Kai-Li Liaw and Krishna Undela
(75 mins)	
15:15	BREAK
(15 mins)	
15:30	Statistical analytic programming relevant to non-database pharmacoepidemiology
(60 mins)	Instructor: Krishna Undela
16:30	Critical appraisal of a non-database pharmacoepidemiologic study article
(60 mins)	Instructor: Krishna Undela and Kai-Li Liaw
17:30	CLOSE





■ ISPE International Society for Pharmacoepidemology ● 日本薬剤疫学会

# Educational Session Program Saturday 12 October 2024 TRACK D: ADVANCED PHARMACOEPIDEMIOLOGY

(English)

Venue: Yasuda Auditorium

Time	Торіс
08:30	PE guidance in transparency, and reproducibility in Europe, US and Asia
(90 mins)	Instructor: Olaf Klungel, Utrecht University,
	Helga Gardarsdottir, Utrecht University
10:00	BREAK
(30 mins)	
	Methods for Validation Study for clinical endpoints
	<b>Organizer:</b> Takuhiro Yamaguchi, Tohoku University
10:30	Instructors: Masao Iwagami, Tsukuba University,
(90 mins)	Masataka Taguri, Tokyo Medical University,
	Kentaro Sakamaki, Juntendo University,
	Takuya Kawahara, The University of Tokyo
12:00	LUNCH on your own
(60 mins)	
	Advanced topics for the target trial emulation
13:00	Instructors: Edward Lai, National Cheng Kung University
(90 mins)	Kenneth Man, UCL School of Pharmacy
	Joshua Lin, Harvard Medical School
14:30	BREAK
(30 mins)	
15:00	Prevalent New User Design: Considerations, Challenges, and Opportunities
(60 mins)	Instructor: Kristian B Filion, McGill University
16:00	BREAK
(20 mins)	DREAR
	Methods in Environmental Pharmacoepidemiology
16:20	Instructors: Benjamin Bates, Rutgers University
(70 mins)	Harish Phuleria, Indian Institute of Technology Bombay
	Soko Setoguchi, Rutgers University
17:30	CLOSE